30.6.2013

Kannattaa ainakin kokeilla


Lehtikasaa pärvöttäessä käsiin osui kesäkuun Yhteishyvän Ruokaliite, josta nappasin hetken mielijohteesta pari ohjetta työn alle: raparperipiirakka ja raparperisorbetti.
Hyvät ja helpot ohjeet oli - mitä ilmeisemminkin kun onnistuivat :)
Sorbetin pitäisi antaa ensin jäähtyä kunnolla pakkasessa, mutta maistettiin uusien perunoiden jälkiruuaksi palaset piirakkaa ja vähäsen vasta lievästi kohmettunutta sorbettia kyytipojaksi.
Kannattaa ainakin kokeilla ennen kuin raparperikausi on ohi.


http://www.yhteishyva.fi/ruoka-ja-reseptit/reseptit/raparperipiirakka/014120

http://www.yhteishyva.fi/ruoka-ja-reseptit/reseptit/raparperisorbetti/014119 



Sitten seuraa omatoiminen :) mainoskatko Dr. Beckmann´in Värin ja liankerääjä -liinoista. 
Tytär kertoi tästä jutusta ja sittemmin olen kokeillut molempia sekä kertakäyttöliinoja (20 kpl/pkt) että kestokäyttöliinaa (kestää n. 30 pesua).
Ja voin sanoa, että toimii!
Esim. mustavalkoraidallisia voi pestä tummempien kanssa huoletta - ei värit sekaannu ja raidat pysyvät kirkkaina, valkoinen valkoisena jne.
Mitään punaista väriäpäästävää vaatetta en ole sentäs tohtinut valkoisen kanssa pestä - ihan niin kokeilunhaluinen en ole...
Kuvassa oleva kestokäyttöliina alkaa olla ilmeisesti jo loppusuoralla, koskapa entinen valkoinen liina on muuttunut tummanharmaaksi pesujen myötä :)
Kertakäyttöliinaakin pyöräytän koneessa  tapauskohtaisesti yhdestä kolmeen kertaa - riippuen miten tummana liina tulee pesusta takaisin. Kertakäyttöliina on melko pieni, joten kannattaisi laittaa se koneeseen pesupussissa, jos kone on herkkä "syömään" esim. pieniä sukkia tms. (minä laitan jos muistan, ei ole ahmatti pesukone...) - kerää se sinnekin ne värijämät :). Kannattaa ainakin kokeilla!



Elämänlanka - kaunis sana sinänsä, mutta tässä tapauksessa Voihan elämänlanka...
Elämänlanka (karhunköynnös lienee toinen nimi) on nopeasti kasvava, sitkeä ja etenkin nopeasti pitkien juuriensa avulla leviävä köynnös.
Kitkeminen ei auta - pitäisi kaivaa syvältä kuoppa paikkaan, jossa sitä on (ja kaivettu pitää viedä kauas pois, missä se kumminkin sitten vielä leviää...)
Hävityskonstin sijasta päätin laittaa sen kuriin "jos et sille mitään voi, keksi jotakin" -ajatuksella.
Laitoin muutaman kuivahtaneen pajunoksan (kuivan, ettei pajukin ala versota samaan ryppääseen!) kiertämään heinäseivästä ja "pakotin" muutaman elämänlanganalun kiertämään pajukeppejä myöten. Muuta ei tarvittu ja nyt se näyttää jopa ihan nätiltä köynnöskasvilta (?). Heinäseipään puolikas vain jäi liian lyhyeksi, mutta rönsytkööt takaisin alaspäin. Kannattaa ainakin kokeilla rikkakasvin ruotuun laittamista...


21.6.2013

Mittumaari


Mikäs tuo koivunoksahuiteluväline teillä on, vihta vai vasta? Ikuisuuskysymys - ja paikkakuntakohtainenkin.
Meillä se on aina ollut vihta :)

16.6.2013

Kesä etenee ja mansikat kypsyy

Kyllä tämä kesä on etuajassa, ja reilusti. Tänään hoksasin katsoa mansikkakärryjä (on istutettu vanhoihin kärryihin kun se vanha puuvene mansikkamaaksi on vielä haussa...), ja hops, siellä oli jo poimittavaa. Tomaatissakin (yksi taimi :)) on jo vihreitä isohkoja terttuja - punastumista odotellaan...


Ja kukat kukkii niiiiiiiin etujassa, ettei heinäkuulla kukkapenkissä ole varmaan muuta kuin vihreää lehdistöä, ja nämä etualalla olevat angervot :o

Nämä mesimarjat näyttävät olevan iloisesti leviävää sorttia, pari tainta istutin toissa vuonna kivikkoryhmään ja nyt se on vallannut kolon sieltä ja täältä :)

Kesäkukkaistutuksetkin ovat jo kovasti pöyhkeinä - yleensä tämän näköistä on vasta heinäkuussa. Mutta liekö niin, että esim. tähän kuvassa olevaan laatikkoon olen laittanut liian montaa sorttia... Etualalla pari miniruusua, keskellä lankaköynnös, takana pari harsokukkaa ja kiipeämisen alkuun päässyttä keijunmekkoa.

Miniruusut (ja ruusut yleensä) rehottavat ja kukkivat kun katkaisee kuivahtaneen ruusun seuraavaan lehtikertaan saakka. Nämäkin ovat jo tehneet runsaasti uusia versoja ja nuppuja. Yksi punainen miniruusu omassa ruukussaan rehottaa niin, että ei kohta miniruusuksi tunnista :)

Yrttilootakin alkaa kukoistaa pikkuhiljaa. Saa napsia tilliä kalalle, sitruunamelissaa, korianteria, persiljaa, rosmariinia, tinjamia ja basilikaa marinaadeihin, salaatteihin ym.
Pari ruukkusalaattijämääkin (rucola ja jäävuori) on jo uudessa kasvussa.

Tämä projekti etenee \o/ Kohta on enää ovia vailla. Huom, roskiskin sai (pyynnöstä ja suunnitelma piti antaa melkein paperilla :)) oman lisäulokkeellisen katoksen :). Nyt saa sutia punaista maalia aina kun vaan sää ja aika sallii; yläosan naularivistöt saisi maalailla piiloon vielä...


5.6.2013

Puut ja tarhat, osa 2

Kesä, ihanaa aikaa - tehdä KAIKKI ne asiat, joita ei voi talvella tehdä. Huoh...
Kevättalvisin on niin mukava selailla kaikkia ihania lehtiä, missä on valmiita puutarhoja ja mukavia rakennelmia ym, pää pullistelee ideoita ja visioita ja sielun silmin näkee ulkona jos vaikka ja mitä...
Mutta sitten...

Keväällä kaadettiin nurin ISO leppä, lahovikaanen sellaanen.

Nyt se on sahattuna kahteen eri paksuuteen. Vasta ladottiin ne pinoksi kuivumaan - eikä mitään hajua, mitä näistä tuleman pitää... No yksi pöytäryhmä pihasaunan vierustalle kenties - joskus.

Kukkapenkkishow... Tämä entinen valioyksilö oli lievästi heinittynyt ja kesäleinikkiytynyt - jo pari vuotta sitten alkoi olla kaaosmainen.

 Joten vihdoinkin tänä keväänä lapio laulamaan ja kaikki pois...

Ja taas käytin tukevasti katekangasta, muutama pieni havukasvi ja lopulle osalle katekangasta reilusti kivituhkaa (jota on viime kesältä mukavan kokoinen kasa edelleenkin...)

Ja sitten nämä pääprokkikset, yksi rakennelma tässä - vanha, osittain laho, ent. tilatankkirakennelma nurin ja tilalle uutta varastoksi. Tässä tuunattiin tavallaan hyvä kivijalka uusiksi :)
Ne muut prokkikset on sitten autokatos (ei aloitettu), kellarin lattian kaakelointi (pohja valettu viime kesänä), parin huoneen ikkunaseinien uuslevytys ja tapetointi + katto uusiksi... (muut seinät ja lattia valmistuivat sentäs talven aikana).

Notta näillä mennään tämä kesä. Mutta hyvä, kun aina joskus jotakin - vähän päivässä on paljon viikossa (tai vuodessa).
Arvauksia siitä, mikä näistä siirtyy hamaan, otetaan vastaan :)